fadieana

Saturday, August 17

hanya insan biasa!

Dia gadis biasa

Dia bukan gadis yang cantik
Dia tidak sesolehah yang lain
Dia akui dia tidak sempurna
Dia bukan seorang hafizah
Dan seringkali lalai dalam agama
Dalam tangisan hatinya kuat berkata
"Hidup bukan untuk membuatkan orang suka kerana redha Allah bukan milik manusia."

"Aku hanyalah manusia biasa tidak mungkin akan sempurna. "

Thursday, August 15

selamat hari RAYA!!

assalamualaikum.
hai kawan2. 
sekarang busy, tak menyempat nak up-date blog.
hope tak terlambat  nak wish SELAMAT HARI RAYA..
kalau ada salah silap minta diampunkan ye..
ehh MAAF ZAHIR DAN BATIN.
buka buku baru,kasii buang buku lama tuu..
tak yah lahh kita ingatkan bnde yg da berlaku tu.kannn..
kita kena teruskan hidup walau macam mane sekali pun kannnn..

okay!! nak tengok tak gamba raya aku??
siapa nak tengok ?? angkat tangan cepatt..(bajet aku nmpk laa kannn)
sabaq sat naa.. nak upload..


LOADINGGGGGGG!!!!



WAJAH2 KESAYANGAN AKU~



SAYANGGG ADIKK!
GI BERAYA UMAH PAKCIK!


DANIA WITH MAK LONG NANA~ 

ANAK MANJA AYAH~

IBU~DIEANA~ATUK~MAK UDE LELA~AWIN

ANAK MANJA IBU~


INILAH KELUARGA BAHAGIA AKU~


sekian~~
inilah gambar2 raya aku..
alhamdulillah tahun ni dapat beraya bersama keluarga lagi.
mudah2an tahun depan dapat macam ni lagi..

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR & BATIN!!!



Saturday, June 1

assalamualaikum..


"P  to the   E   to the   N   to the   G   to the   A   to the   L   to the  A   to the   M  to the   A to the  N  "



pengalaman yang paling membosankan pada cuti semester nie..
adaaaaalllaaahhhhhh duduk rumah berkhidmat sebagai pembantu rumah ibuayah.
memang la byk pahala menolong ibuayah tapi cuba bayang betapa bosannya lahaiii selepas 
settle semua kerja2 yg patut dibuat tu.. yaALLAH.. rasanya la kan bole jadi gile bhaii kalau mcm nie selama beberapa bulan..
cukup jelahh sebulan lebih nie pon rasa macam ********
(haaa paham2 jelah ye kawan2..)
memang aku buntu gile xbuat apa2 kat rumah...
bila pikir balik mungkin ni semua dugaan kot..

kuat sangat dugaan yang ENGKAU berikan ni yaALLAH..
mampukah aku bertahan dengan dugaanMU ni yaALLAH..
mudah-mudahan kau permudahkan segalanya..

*setiap perubahan ke arah kebaikan mesti disertai
 dengan dugaan supaya kita lebih kuat menghadapinya..  


Tuesday, May 14

sweet memory




بسم الله الرحمن الرحيم
assalamualaikum


memory bersama mereka memang tersangat la maniss..
mereka banyak mengajar aku erti persahabatan..
aku teramat merindui mereka..
biasa la kan dalam sebuah persahabatan tuu kalau xde pergaduhan
tipuu la kan.. nak buat mcm mane..kita ni manusia biasa yg xmampu lari dr melakukan kesilapan..
its normal right?
aku hope hubungan kami akan berbaik balik sesuatu hari nanti..
nak tengok x gambar mereka??
nak la tu kan.. malu malu pulak..
tgu sat nak upload gambar
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
(loading)
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
taaaaaddaaaaaaaa.... :)


kumpulan nasyid KPTM



kami PELAKON KPTM (belakon drama utk program BEL)



practise acting (program BEL)



buddy takkan terpisah (insyaALLAH)


at midvlley ( mencari ketenangan)



mock meeting (business communication) 



gedik2 otw balik hostel


amaliena..otw gi lunch..


comel tak KAK TON?? hahaha.. (tuan empunya blog nie..)




*amacam  ada yang berkenan x ngn dorang?
hahaha.. mereka sahabatku..
setiap dugaan yang ALLAH berikan kpd kami 
mungkin disebalik semua tu ada hikmahnya..
just wait  & see keajaiban dr ALLAH..
semuanya telah tertulis..


Friday, May 10

INDAHNYA!


بسم الله الرحمن الرحيم

assalamualaikum

CERITA SEORANG SAHABAT DI FACEBOOK ..
INDAHNYA SEBUAH PERKAHWINAN..


'' Buat isteriku yang comel dan tercinta ''

Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana marah kalau abang tido lambat
Boleh la abang bangun awal-awal pagi
Then kita solat Subuh sama-sama..

Tapi kalu abang tak bangun gak,
ayang cubit je pehe abang
abang xkan murka..
Lagi abang sayang ade la..

Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana jaga makan minum abang
Tengok skarang abang da nak gemok da
Takde la kurus je macam mula2 kawin dulu..

Ke memang nak abang jadi gemuk ni?
Ayang takut orang lain berkenan kat abang ek?
Jangan bimbang atau ragu okeh,
Cintaku hanya eksklusif untukmu sayang..

Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana tolong iron baju abang
Sebab abang memang allergic sket bab iron2 baju
Jangan risau la nanti abang potong rambut..

Skarang abang dah tak selekeh macam dulu
Rambut da kemas, baju da kemas, senyum memanjang
Hidup terurus, amal pon terjaga, badan pon berisi juge
Argghh, nyesal giler kawin LAMBAT!!!

*JOM KAHWIN CEPAT!!
BANYAK PAHALA..
XOXO

TAKE NOTE BEB!!

بسم الله الرحمن الرحيم

assalamualaikum



jangan mudah percayakan seseorang yang baru kita kenali..
kerana ianya akan memberikan kesan -ve dalam hidup kita..
almaklum laaa manusia zaman sekarang ni ramai yang mementingkan diri sendiri..


*beringat sebelum terkena batang hidung sendiri!
XOXO


Thursday, May 9

bekalan di dunia & akhirat kelak

بسم الله الرحمن الرحيم

assalamualaikum


entry kali ni aku nak berkongsi sesuatu yang aku perolehi hari ni..
nampak macam simple tapi membawa makna yang besar yee..
kita jangan suka memandang rendah pada sesuatu itu.. sebelum aku mbebal panjang lebar..
meh sini aku nak cerita berita gembira..( buka mata besar SIKITT..)
okay pertama sekali aku nak share dengan korang tentang keputusan sem3(UITM) aku ni..
wahh wahh excited ni.. memang hari ni aku asyik tersenyum jee..
tak dapat nak digambarkan dengan kata-kata..
bersyukur sangat2 atas segala penat lelah mengharungi semua dugaan sem3 akhirnya ALLAH 
yang maha berkuasa membalasnya dengan setimpal usaha aku selama ni..
serius beb memang terlalu berat sangat dugaan yang ALLAH berikan padaku masa tu laa..
keputusan aku not bad.. ada peningkatan yang agak unexpected.. above 3 pointer.. 
alhamdulillah.. ni semua untuk ibuayah , masadepan dan fadhli.. 

okay settle pasal berita gembira tu, sekarang aku nak share lagi dengan korang sesuatu..
macam gempak je kan..
okay okay macam ni.. hari ni ada someone ni belikan aku buku2 untuk menambahkan lagi ilmu pengetahuan dan muhasabah diri aku ni..  
choii aku ni tak de la jahat bebenoo..tapi sekadar untuk peringatan harian kita..
almaklumlah...kita ni manusia biasa yang tak mampu nak lari drpd melakukan kesilapan..
someone HAMBA ALLAH ni mulia perangai dia.. bukannya nak puji ke apa kan,, 
tapii tu lahhhh.... (sejuk hati..)
hahaha.. tak boleh puji lebih2 karanggg perasan plak HAMBA ALLAH tu baca entry ni..
mesti korang tertanya2 kan buku apa la tuu yang aku duk asyikk myebut dr tadi..hihihi..
alahhh sebenarnya buku2 yang beransurkan KEAGAMAAN je.. 
dr awal aku duk membebel macam gempak je kan, padahal pasal buku je pun...hahaha..


nahhh aku kasi korang tengok sikit buku2 yang diberikan olehhhh HAMBA ALLAH (fadhli) ni..


*promote2 !! 
kalau berminat dengan buku2 ni boleh dapatkan di MPH bookstore yang berdekatan dengan area rumah anda..

*p/s :: marilah kita bersama2 muhasabah diri dan memperbaiki setiap kekurangan yang ada kalanya kita sendiri tidak sedar.. 


AMALAN MEMBACA AMALAN MULIA!!



~terimakasih sudi membaca..
XOXO





Wednesday, May 8

keluhan hati

بسم الله الرحمن الرحيم

assalamualaikum wahai sahabatku sekalian..
anda2 semua sihat walafiatt? alhamdulillah..
sahabat2 meh lerr luangkan masa sikit baca entry aku ini..
okay macam ni sebenarnya aku saja nak kongsi pengalaman dengan korang..
benda ni berlaku terhadap diri aku sendiri..
okk get readyy beb.. (alllkkkiiisahhh..)

KES 1

baru-baru ni aku pergi mencari kerja dekat shopping complex area rumah aku la..
cari punya cari.. dapat la satu dua..alhamdulillah ada rezeki aku la cuti semester ni nak saving money sikit.. banyak duit nak pakai oii masuk semester nanti.. siapa yang student mesti tahu punya perasaan aku ni macam mane bila cuti semester bersemangat nak cari duit lebih..almaklumlahh.. aku ni bukannya datang dari keluarga yang kaya.. tapi walaubagaimanapun aku tetap bersyukur.. (INGAT KITA KENA SELALU BERSYUKUR DENGAN APA YANG ALLAH BERIKAN! ) *ok sambung cerita balik...*  aku dengan semangatnya masuk satu kedai ni.. macam biasa la kan tanya ada kerja kosong ke x.. ehh ehh TETIBA staff kedai tu tanya siapa yang nak kerja? adoiii soalan apa ni kak oii.. dah terang-terang la aku kan yang nak kerja.. rupa-rupanya  staff kedai tu nak bagitahu yang kedai tu tidak terima PEREMPUAN yang PAKAI TUDUNG..(astaghfirullah..mengucap aku depan staff tu..) beb hina sangat ke perempuan pakai tudung ni.. ingat kiteorang tak boleh buat kerja ke... serius kejamkan.. *TIADA REZEKI

KES 2

masa tu aku saja jalan-jalan dengan fadhli kat sebuah shopping complex ni.. tetiba nampak ada kerja kosong kat sebuah kedai jam.. aku pun tawakal jelahh masuk dan tanya la beberapa soalan..wahh cara staff tu interview memang confirm dapat la orang cakap kan.. alhamdulillah syukur.. datang seorang hamba ALLAH ni supervsor kat situ and then cakap kat aku MEREKA TIDAK MENERIMA PEREMPUAN YANG PAKAI TUDUNG.. (korang dapat bayangkan x apa yg aku rasakan masa tu?? ) hamba ALLAH tu nampak la kot reaksi muka aku dan dia rasa serba salah la kot.. tetiba hamba ALLAH tu offer aku untuk BUKA TUDUNG dan BERKERJA DENGAN DORANG..siap tawarkan gaji yang lumayan..( mereka interesting dengan pengalaman kerja aku..) YAALLAH memang kuat dugaanMU yaALLAH.. aku tetap dengan pegangan aku tidak akan BUKA TUDUNG.. AGAMA DIUTAMAKAN!! 
*CANCEL OFFER 
KES 3

sebuah kedai pakaian dalam wanita.. okay yang terakhir ni memang betul2 confirm dapat tapi beb bjuta kali nak interview..adoiii letih la beb.. gajinya ciput je pon.. bukannya banyak pon..
aku malas nk layan.. rasa macam bakal berkerja dengan ORANG GILA plak kan...
haa yang ni dia TERIMA PEREMPUAN PAKAI TUDUNG.. nasib baik kann tapi tu lah banyak noo interviewnya ponn.... 
*CANCEL

KES 4

aku mengambil keputusan untuk merehatkan badan dan otak dirumah..huhu.. selain tu, aku jugak membesarkan badan..hahaha.. okay what..satu pekerjaan jugak kan.. tapelah tak de rezeki..
*ACCEPT


fuhhh..panjangkan ceritanya.. terima kasih sudi membaca sampai habis.. sungguh dramatis kan ceritanya.. entah la bagi aku yang first time kena ni rasa terkilan la jugak.. tapi its okay aku tetap dengan pendirian aku.. insyaALLAH takkan goyang punya...iman kena kuat bhaiii.. kalau tak, mau TERBANG TUDUNG di kepala ni... 

p/s :: just be yourself..rezeki ada dimana saja.. 
ALLAH  sedang menguji  hambaNYA yang KUAT!!

Tuesday, May 7

sahabat~~

بسم  الله  الرحمن  الرحيم



"sahabat untuk selamanya..
kau dan aku sahabat..
untuk selamanya.."

kita jangan terlalu memandang rendah pada sebuah persahabatan 
kerana dalam hidup ini kita tidak mampu melangkah seorang diri tanpa sokongan 
daripada seorang teman(selain sokongan ALLAH, IBUBAPA & KELUARGA)..
orang yang suka mengkhianati kawan ini ibarat binatang yang suka memakan bangkai..
kita kena ingat MUSUHMU ADALAH KAWAN BAIKMU!!

jadi berhati-hatilah dalam memilih kawan..
kerana ianya mampu mempengaruhi segala-galanya..

"persahabatan yang sejati akan membawa kerinduan yang abadi,
sesungguhnya persahabatan itu lebih unggul daripada percintaan,
tanpa persahabatan percintaan akan berakhir,
tetapi tanpa percintaan, persahabatan boleh kekal,
oleh itu hargailah persahabatan yang terjalin. "

persahabatan itu ibarat sekotak crayon..
masing-masing mempunyai warna yang berbeza-beza..
tetapi cuba dicampurkan mesti kelihatan cantik seperti pelangi yang indah..
pahamkan apa yang saya maksudkan..

dieanaderiesh xoxo 







Saturday, May 4

tunaikan tanggungjawab anda!


بسم  الله  الرحمن  الرحيم
Assalamualaikum..
esok jangan lupa gi mengundi!!
saya xbole undi.. bawah umur lagi..hahaha..saya baru 20tahun la choii..
ingat jalankan tggjawab anda sebagai rakyat MALAYSIA..
JOM MENGUNDI!!!

moh kita nyanyi skit lagu..(amik mood korang nak mengundi..)


Jom kita mengundi..
Jom kita mengundi..
Jom kita mengundi..
Jom kita mengundi..
Jom kita keluar mengundi..Jalan tanggungjawab negara demokrasi..
Jangan kata tiada masa..Atau politik bukan untuk kita..
Jom kita keluar mengundi..Tentukan siapa pemimpin kita..
Pangkahlah calon berjiwa waja..Supaya negara bebas berdikari..
Jom kita keluar mengundi..Kalau tidak kita yang rugi..
Mandat diberi kepada yang berwibawa..Memacu negara kearah jaya..
Jom kita keluar mengundi..Generasi muda ayuhlah pergi..
Masa depan ditangan kita..Peluang ini jangan disia..

bahagiamu deritaku


Ku dengar kau cinta sangat padanya..Ku dengar hatimu kini miliknya
Dia kan menjadi teman sehidup dan semati..Aku menjadi sahabatmu..Siksanya mengakui kau teman biasa..Terpaksa ku terima itu hakikatnya..Yang pasti aku tak mau lupakan cinta..Kau percik api membakar kenangan lama..Aku tak tahu menilai cintamu..Aku tak mampu pertahankan..Tinggalkanku, perlahan-lahan ku terima..Semakin ku sakit, semakin kau bahagia..Mengapakah aku jadi lemah..Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu..Yang pasti aku tak mau lupakan cinta..Kau percik api membakar kenangan lama..Aku tak tahu menilai cintamu..Aku tak mampu pertahankan..Tinggalkanku, perlahan-lahan ku terima..Semakin ku sakit, semakin kau bahagia..Mengapakah aku jadi lemah..Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu..Mengapakah aku jadi lemah..Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu..

Friday, May 3

k******

بسم الله الرحمن الرحيم

assalamualaikum..
apa khabar kawan2..?sihat? *wahh bajet ade org nak bace entry nie (hahaha..)
saya kembali ber-blogger-ing !! yeayyy.. banyak benda woii nak diceritakan ni.. watlex,watchill tggu next entry dr saya.. 




dieanaderiesh
xoxo