fadieana

Friday, December 14

Lumrah

kekadang kita berasa begitu bahagia apabila kita berada di atas..
tetapi ingatlah kejayaan yang kita kecapi hari ini tidak mungkin berkekalan untuk selamanya.
dan ingatlah pasti suatu hari nanti kita akan jatuh kebawah juga..
kerana HIDUP INI IBARAT RODA..

oleh itu bersedialah untuk berada di bawah semula..
kerana cepat atau lambat ia pasti akan tiba..
jika kita bersedih dan berputus asa..
sebaliknya cepat-cepatlah kita bangkit untuk naik keatas semula..

dan janganlah kita beranggapan jika kita jatuh sekali,kita akan jatuh selamanya..
kerana pasti suatu hari nanti kita pasti akan naik keatas semula..
tetapi itu semua bergantung pada usaha kita..
seperti RODA..jika kita tidak memutarkannya pasti ia tidak akan bergerak..
begitulah juga bagi kita..
jikam kita tidak mahu berusaha..
tidak mustahillah jika kita berada di bawah sahaja..
dan jika kita rajin berusaha,tidak mustahillah bagi kita untuk berada di\atas dalam jangka masa yang lebih lama..

#takeNOTEuolls #apaSahajaYangKitaBuatAtasDiriSendiri


penulis--> dieanaderiesh:)

Friday, October 12

#wishlist

assalamualaikum..
 harapan untuk mendapatkan LOMO DIANA nie..
okay now time to saving money..
memang nak sangat ini camera..
da la name aku DIANA..memang nak la citer die kan..
hahaha.. bukan senang oiii nak dpat camera yg ade nma kite sendri..
hahahaha.. agak2 someone yang di cintai nak tak beli kan camera LOMO DIANA ..
#thinking..thinking..thinking.. #insyaALLAH
Nak tengok tak cameranya camner?
jeenggg..jennggg....jengg.. 









#insyaALLAH oneday ada dalam genggamanku..  aminnnnnn.. :)

AWSME !! :)

Assalamualaikum..
tetibe berkenan la pulak ngn band nie. .
secare tidak sengaje tergoda dgn suara dorg nie..
AWSME !!!
hahahahaa. .
saksikan muke2 kecomelan mereka..









TAMATTTT !!!!!
 #KAWAN AKU SANGAT TERGILA GILA KAN ZAYN MALIK..
#ACT, AKU PON SUKE KAN ZAYN MALIK TU JUGAK. .HAHA..
#MELTING :)

Saturday, August 4

kehidupan seorang student

assalamualaikum . . :)
setelah lama aku ta on blog nie. .
byk benorr sawang nie haa. .huhu. .;p
haissshh letih mbuang habuknye. .
okay jom dgr ape yg aku nk citer nie..
bismillah. . 
kehidupan di kolej tak sama dgn di sekolah. .sgt la lain. .kite akan rase perubahannya. .
susah sgt nk cari kawan yang betol2 sggp susah sng dgn kite. .
tapi nk buat mcm mane terpaksa jugak biasakan dri untuk hidup dikalangan org yang kite xthu aty budinye. .
pelbagai pengalaman yang aku rasakan. .tmbahan lagi bila bulan ramadhan. .
aku pernah rase mkn sahur sorang2, berbuka puasa sorang2. .
perghh peritt ooo rasenye. .byk bnde yg  mgajar erti sebenar kehidupan. .
selain itu, aku juga pernah rase bila join satu group tapi mcm org asing. .
aku tak paham langsung apa topik yg sedang dorg borakkan. .
agak pelik dan timbul rase xselese . .
biase lah org barukan. . mmg amik mase untuk suaikan dri. .
btw now kami da rapat. . aku jugak semakin selese bkawan ngn dorg. .
best sgt weyhh. . tapi dalam setiap kegembiraan tu ade pahitnye jugakk. .
tapi nak buat mcm mane mulut org kite tak leh nak tutup. .
sabar jelah. . di setiap dugaan yg die beri mesti ade hikmah kan. .
thnx kawan-kawan yg da terime aku . . ( yut.. ika..sha..ainurr..jiad..kak ina..dan yg lain2 )
jgn terase klau x mntion nme korg. . huhu. .
TQSM girlfie. .

peneman dikala kesunyian

nasib baik ade hubby(muhamadfadhli) yg selalu teman aku . .klau lah die xde,mesti bosan
tahap max punyee. .24jam die sentiasa OTF ngn aku semata2 nak teman aku sorang2. .
aku nak tido ke ,nak makn ke n segala2nye aku nk buat dia teman. .
demi nak teman aku dia sanggup di ketepikan oleh kawan2nye. .
sangat terharu bie. .dan sangat dihargai. .
terimakasih hubby. .

memory with bestie

rindu sgt nak lepak ngn ex-roomate time pra-dip dulu. . nak thu ta siapakah gerangannya. .
jeng jeng jeng. . AMALINA NADZRI laa. . siapa lagi. . SYAQ da jauh terbang ke kedah. .
bawak dri kawan aku yg sorg tuu. .
nak ikut SYED nye. . ta sudah sudah. .haishh. .
walaupun kami selalu gaduh tp dia sentiase ade bile aku gembire mhupun sedihh. .
rindu masakan die time buka puasa n sahur(nasi keras with sardin sambal kering). .
huhuhu. .so sweet memory. .
yg SYAQ pulak rindu nak lepak sambil tgu waktu sahur. .
die rajin bercerite mcm2 ngn aku sblom tidoo. .
waa sedihnye. .rindu memory ngn korang dua(min & syaq). .
sekrg nie msing2 da busy. .
so dah merantau ke kedah. .(makk aiii jauhh tu bawak diri. .)
yg sorg lagi busy ngn sem3 nye. .
aku pun semakin hari semakin busy ngn sem2 aku. .
kenangan ngn korang akan aku kenang smpai bila2 weyhh. .(ok fine airmata menitik. .:( )

segala pengalaman yang aku timba ini akan ku jadi kan peringatan dan pengajaran untuk masa depanku. .;p
~im not perfect but im loyal~ #takenote #assalamualaikum #see u guys at next entry okay, , #chill



Saturday, March 24

20 amalan murahkan rezeki

 semoge kita semua dapat menjadikan amalan ini agar rezeki kita semua melimpah ruah. .
mesti awak2 semua tak sabar nak thu kan apa dia amalan2 tu. .
okay meyh sini dieana bgthu awak2 semua yee. .

  •  menyempatkan diri beribadah
  • memperbanyakkan istighfar
  • tinggalkan perbuatan dosa
  • sentiasa ingat ALLAH
  • berbakti dan mendoakan ibu bapa
  • berbuat baik dan menolong orang yang lemah
  • tunaikan hajat orang lain 
  • banyak selawat
  • buat kebajikan banyak-banyak 
  • berpagi-pagi ( melakukan aktiviti sebaik-baik selesai solat subuh berjemaah)
  • menjalinkan silaturrahim
  • melazimi kekal berwuduk
  • bersedekah
  • melazimi solat malam (solat sunat tahujud)
  • melazimi solat dhuha
  • bersyukur kepada ALLAH
  • mengamalkan zikir dan bacaan ayat al-quran
  • berdoa
  • bertawakal
  • berikhtiar sehabis mungkin
  • bertawakal ( dengan tawakal , seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan ALLAH )

#renung-renungkan :)

Friday, March 23

KAUM ADAM cepat baca :)

4 kategori lelaki akan ditarik ke NERAKA

pertama : ayahnya
 apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak2 perempuannya di dunia. Dia tidak diberikan
segala keperluan agama seperti mengajar solat , mengaji dan sebagainya. Dia membiarkan anak2 perempuannya tidak menutup aurat. selain itu, tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka ayahnya akan ditarik oleh anaknya ke neraka.


kedua : suaminya

apabila suaminya tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya bergaul bebas di mana sahaja, memperhiaskan diri bukan untuk suami tetapi untuk pandangan kaum adam yang bukan mahram apabila suaminya mendiamkan diri, walaupun dia seorang yang alim maka suaminya juga akan ditarik ke neraka.

keempat : anak lelaki

apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu tentang perihal kelakuan yang haram dari islam , maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak.. nanti anak lelakinya itu jugak akan ditarik masuk ke neraka.

maka kita renungkan betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat. maka kaum adam yang bergelar ayah / suami / abang / anak haruslah memainkan peranan mereka yang sebenar.


kawan dah bace sampai habiskan . .jadi, marilah kita semua renung-renungkan dan jadikan satu amalan yang mulia. kita sama-samalah berdoa agar kita semua dijauhkan dari azab api neraka. AMINNN. .:)


Saturday, March 10

terbaikkk wokkk


coming soon ianya ada dalam genggaman tgn ku. .
OMG tak sabarnye. .
just wait & see. .

Monday, March 5

happy birthday twin boys

assalamualaikum dan salam sejahtera. .

untuk pengetahuan semua. . #cehh macam nak buat pengumuman pernikahan. .hikhik. .
sebenarnye 3hb ari tuu birthday adik dieana yg twin tuu. .

this song for you twin boys ! !
HAPPY BIRTHDAY TO YOU
HAPPY BIRTHDAY TO YOU
HAPPY BIRTHDAY TO TWIN BOYS
HAPPY BIRTHDAY TO YOOOUUUUU. .

alaaa satu family just gi mkn je. .
walaupun serve kat situ tak oke tapi tape lah kenyang jugak perott kami semua. 
hahaha..nak tengok gamba tak?
sape nak tgok angkat kaki cepat. .
#hahaha. gurau2. .

tggu jap nak upload pict. .
 #sabar yee. .ingt sabar itu separuh dari iman . .


siakap masak 3rasa # tgok mcm sedap tapi takde rase



my mum # tengah pening kepala ayah tgh cari parking

pari bakar #macam dah hanguskan



kerang bakar




between to twin boys


comei gituu twin boys #muke masing2 tgh lapar kot. hikhik


my mum, adik ika and my dad



pari bakar,tomyam,siakap 3rasa dan kailan ikan masin

bahagie muka aku dapat mkn seafood
wauuu muka my dad sangat laa garang #soryy gelap cikit. .lighting masala


comei tak ?

ensem boy with kakak cute


heading to damansara


dah selesai sudah pertunjukan gamba. .
amacam mleleh tak air liur kamuu semua?
haha. .
p/s :: semoge panjang umor and murah rezeki. .
jangan kedekut2 lagi yee adik2 ku.  .
btw,semoge RESULT SPM next year GEMPAK oke. .



HAPPY BIRTHDAY TWIN BOYS




Friday, March 2

IDAMAN HATI

Assalamualaikum dan salam sejahtera. .
hari ini hari yang memeningkan kepala. .ta thu laa sebab pee. 
mungkin nak demam dah kot. .
argghhh please laa namao demam. .#final exam coming soon
actually dieana saje nak share ngn korang yg dieana dah lame idamkan gdget nie. .
pergghh best kot leh main game tuu. 
dieana memang suke giler main game. .
kalau tak dapat main game bole buat kepala dieana stress kot. .
ye arr cube korang pikir balik macam mane care nak hilang kan stress kalau tak ngn care mcm tuu. .
betol tak?betol ke tidak? tidak ke betol?hahahaha. .
#saving duit. .yelah sesetgh orgkan suke release tension dgn buat sesuatu yg mbazirkan duit. .
#cehhh bajet. .haha. .suke hati aku laa minat aku kan. .ade aku kesah kalau kau tak suke. .
cube korang teke bende pee yg aku idamkan sangat tuu. .
cepatt teke. . #aiiipppp namao malas2. .

dah tibe mase nye untuk korang ketahui IDAMAN HATI dieana. .
1...2....3....
ttaaaaaaaaaaaaaarrrrrrrraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. .


PSP

memang aku tergoda sangat ngn bnde nie. .
sebelom nie aku just main game kat fhone, ps2 and gameboy. .
teringin giler nak main game kat PSP. .
walaupun bnde nie dah lame tapi ade aku kesah kee oiii. .
yang terbaru PSP VITA. .
OMG. .tak dapat dibayangkan kalau ianya jadi milik aku. 
sungguh indah gituu. 


Thursday, March 1

final exam
assalamualaikum dan salam sejahtera. .
sekarang nie dieana tengah cuti STUDY WEEK. .
OMG ! ! sekejap je nak abes dah sem1 kan. 
alamat nye makin tambah tua aku nie. .
hahaha. .
2april nie genap umor aku 19tahun. .
#saje inform supaye korang da leh prepair adiah tuk aku. .hahah. .gurau !
okay continous balik ngn tajuk kite tuu ehh. .
waa banyak kot dugaan untuk aku sem1 kali nie. 
seriusly aku memang tension kot. .
dengan masalh peribadi nye termasuk lah dengan lecturer yg langsung tak amek kisah pasal student nye. .
duk mgajar pun tak ikhlas. .
ta thu nak cakap mcam ner lg. .
biarlah itu antara dia ngn ALLAH. .
#that rite ?
walau pape pun aku hanye mampu berdoa semoge MAHA ESA permudahkan segala urusan kau. .
aku dah berusaha cuma tinggal lagi nak bertawakal jee. .

#ibuayah kakak akan lakukan yang terbaik untuk ibuayah. .iloveBOTHOFYOU. .

DEKAN ! ! !

#lepas tension jap WEBCAM. .haha. .


Friday, February 24

rapuh

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan
seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup
meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu
maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta
detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu

Sunday, February 19

this i promise you

I promise you my heart I promise you my life I promise not to hurt you I promise to never make you cry I promise to always trust you I promise not to lie I promise you forever I promise you tonight I promise you my respect I promise to do things right I promise to always be there I promise until the end I promise to always love you I promise to be your best friend I promise you my love I promise you my life I promise this forever I promise our relationship is my life your the PEANUT to my BUTTER , your the STAR to my BURST, your the M to my M, your the POP to my TART, your the MILKY to my WAY, your the FRUIT to my LOOP, your the MILK to my DUDS, your the LUCKY to my CHARMS, your the ICE to my CREAM, but mostly.... your the BEST BOYFRIEND SAYANG






i <3 you so much hubby

Thursday, February 9

tweeettt tanad

Tuhan memberikanku cinta
Untuk ku persembahkan hanyalah padamu
Dia anugerahkanku kasih
Hanya untuk berkasih berbagi denganmu

Atas restu Allah ku ingin milikimu
Ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
Restu Allah ku mencintai dirimu
Ku pinang kau dengan Bismillah

Hampa terasa bila ku tanpamu
Hidupku terasa mati jika ku tak bersamamu
Hanya dirimu satu yang aku inginkan
Ku bersumpah sampai mati hanyalah dirimu (hanyalah dirimu)

Atas restu Allah ku ingin milikimu
Ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
Restu Allah ku mencintai dirimu
Ku pinang kau dengan Bismillah

Atas restu Allah ku ingin milikimu
Ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
Restu Allah ku mencintai dirimu
Ku pinang kau dengan Bismillah

Thursday, February 2

kasi lalu amoiii . .!

assalamualaikum and salam sejahtera *jawab salam tuu dapat xtra phala taw*
topic malam nie mcm gerun jee untuk diceritakan. .hakhak. .
adakah aku ingin kan moto skuter EGO? ?. .ohh no no no. . !
slah tafsiran anda. .cecube teke lagi. .wahai follower2 ehh. 
naMAU malas2. .kasi otak tuu berpusing cikit malam2 nie. .
oke cepat teke yee 
*loadingggg. .
stooopppp. .masa dah tamat. .hakhak. .tak yah pening2 kepala nak pikir. .bukak mate besar2duduk tegak2 tarik nafas dalam2. .oke noww. .
1 , 2 , 3 readyyy. .
and goooo read. . *gurauan semata2. . :)

di malam yang hening ini aku nak bercerita tentang seorang kawan yang aku sendri dah anggap dia mcm family aku. .kami penah susah senang bersama dulu. .
sumpah aku mengaku aku silap coz cepat sangat touching2 nie. .
aku cume bergurau jee pun . .
"alaaa babe kau sendri kenal aku kn suke bergurau kasar mcm tuu ngn kau. ."
tapi sayng kau tak phm aku pda mlm tuu. .
kadang2 aku menangis sendrian tatahu care mcm ner lg nk berbaik ngn kau. .
kau sikit pun tak nk letak ego kau ketepi. .
aku dah letih sayng. .letih sangat2. .
aku carik kau sebab aku kan ada pinjam buku2 kau tuu. .
aku nak mintak halal kan bende tuu. .
aku tak nak ilmu yang aku dapat tuu haram and susah nak masuk otak aku. .
semua nie masa depan aku sayang. .
aku nk jupe kau ari tuu tapi kau sikit pun tak bg pluang n bagi byk alasan. .
aku cume nk minx kau halalkn segala yg penh kite share selame nie. .
yang pasal buku tuu kalau kau nk aku byr aku leh bayar. .
kau just text aku n bg thu hrge nye. .
bukn nak tunjuk blgk tp aku nk ilmu yang aku bljr tuu berkat. .
aku tak kesah kau nk kate aku mcm2 pun tape. .
aku thu kau tgh marah kat aku. .
aku dah penat laa nk gaduh2 nie. .aku mnusia biase yg tak lari dr mlkukn silap. .
tapi tu lahh org kate kn bile dah SENANG kite MUDAH LUPA DIRI. .
bak kata pepatah BAGAI KACANG MELUPAKAN KULIT. .
*sethu aku lahh kan aku tak penah minx tolong dari kau. .
sekali jee aku minx tolong kau ajarkan aku math tuu pun kau mcm tak ikhlas. .aku sedar aku masih JUNIORlagi  kn. .
SEMESTER 1 pun tak abes lg. .
lain laa mcm kau dah SEMESTER 2. .aku tak sepandai kau. .aku sedar diri babe. .
aku bebel panjg2 pun tade gune kn. .ati kau dah keras mcm BATU. .
terpulng pada kau ehh. .aku cuma nk kn KEBERKATAN ILMU jee buku yg aku pnjam tuu. .
btw,kenangan kite bersame dlu sgt manis #mgkin aku sorang jee kot yg perasan. .
kau seorang KAWAN YANG BAIK,CARING,SELALU MENASIHATI AKU. .
kau tetap tersenarai dalam senarai orang2 yang penah susah senang bersame aku. .
#nie last entry aku untuk kau babe. .aku tahu kite memang tak dpt berkawan baik lg mcm dulu. 
aku nak minx maaf atas segala keslahan yg menyakiti aty kau,maaf jugak yg aku terREMOVE kau kt laman sosial FACEBOOK,halalkan segala mkan dan minum anything yang kite share selama kite menjadi roomate dulu. 
aku sedia menunggu kau contct aku untuk kedamaian. .aku jugak masih sudi jadi kawan kau. .
aku inginkan KEDAMAIAN AND KEBERKATAN ILMU. .
thnx dulu kau sudi jadi kawan aku. .



nurulfaradieanasulaiman 




Monday, January 16

Hari ini dalam sejarah Kisah Kita.




Lagu ini ditujukan kepada hubungan kami berdua.Walauapapun masalah melanda dalam hubungan kami atau dalam hidup salah seorang dari kami,hati kami berdua tetap kuat menghadapinya.Walaupun pahit mana untuk diterima,salah seorang daripada kami tetap bersama dengan kami untuk menghadapinya.Ya Allah Ya Tuhanku,kami hanya lah hamba mu yang lemah.Apabila diduga oleh dugaan-Mu kami tidak kuat menghadapinya.Tetapi kami sedar akan dugaan-Mu ini menunjukkan kekuatan dan kelemahan dalam diri kami serta menyedarkan kami Ya Allah.Sesungguhnya Ya Allah berkati la hubungan kami berdua hingga ke Syurga Firdaus.