fadieana

Friday, December 30

tade tajuk ! !

bismillahirahmannirahim. .
luahan hatiku. .#pergghhh ayt kau dieana kalah sasterawan. .
aku cuma nak luahkan apa yang aku rase bukan nye nak perli sesetengah pihak. .
harap tidak ada pihak yang tersinggung yee. .
oke macam nie citer die. .
sebelom tuu mai kite senyum ramai2 sebelom korang menitikkan airmata baca luahan aty aku nie. .
hahaha. .gurau jee. .:)
oke bukak mata besar and baca slow2 oke anak2 sekalian. .huhu gurau. .
BEGINI CERITANYA. .
hati aku tersentap semasa kau kata kan yang semua berlaku
antare kite adalah NASIB BAIK semata2. .
"terimakasih banyak2 u. .u tak patot rase sebersalah sbb i mmg layak terima semua nie. ."
mase si die cakap mcm tuu,automatik aty aku terasa sakiittttt sangat2. .
aku terdiam kot. .aku thu si die ta sngaje,aku cube terima semue tuu hnye gurauan semata2 tp aku tak boleh. .
hati aku tetap sakiittt jugak. .
YA ALLAH. .
dugaan apa lagi ENGKAU berikan pada hambaMU lagi nie. .
hambaMU yang lemah nie dah ta berdaya lagi na menghadapi semue nie. .
kuatkan lah iman hambaMU ini. .


YA ALLAH ya tuhanku. .
sekiranya MUHAMADFADHLIMOHDNOOR diciptakan dan tercipta untuk hidup bersamaKU
NURULFARADIEANASULAIMAN ENGKAU berikanlah jalan yang terbaikk untuk kami. .
jikalau disebaliknya ENGKAU jauhilah MUHAMADFADHLIMOHDNOOR dari hidupku NURULFARADIEANASULAIMAN. .

#hanye ini yang mmpu aku lakukan. .:( #

nurulfaradieana a.k.a cahaya kegirangan agama
 nie tetap akan tersenyum walaupun dugaan menimpa dirinya. .
anak ibuayah KUAT! !


Thursday, December 29

keputusan hidup dan mati !

bismillahirahmanirahim. .
#mulakan segalanya dgn bismillah. .(baik anak ibu ayah. .;p)


ALKISAH. .toooyyiiibb. .hahaha. .
tadelah aku gurau jaa. .oke bukak mate besar2. .duduk tegak2. .kalau na baring pun bole tade masalah. .sediakan tisu di tepi anda. .bersedia dengan drama SEDIH & ROMANTIK nie. .
1,2,3 tarik nafas dalam2. .hembus kuat2. .tenang suda. .

setelah 5tahun bercinta dgn si die kan  pada tanggal ke bape tah aku buat keputusan yang aku sendiri ta sangke mampu 
melakukan sebegitu rupee yee. .
pejam celik pejam celik. .
hampir dua minggu aku memegang status SINGLE nie. .
nak kata kan best tuu memang  best giler sbb da lame sangat ta hang out ngn kawan2 aku. .
bile da dapat bebas tuu pergghh citer die mamang ta duduk umah laa kn. 
merayap jee keje aku kan. .
dalam class pun susah na nmpak batang hidung aku. .
tapi tu lah sometimes terase sunyi jugak tanpa si die di sisi kan. .
selalunye si die laa peneman 24jam kan. .semue bnde aku buat semue untuk si die. .
sangat penting si die dalam hidup nie. .
tp na buat mcm mane kan da takdir sampai situ jee kan. .terpakse terime laa kn. .
#opppsss terlebih citer plak. .tggu sat lagi baru citer oke. .
------> cntinous story about LIFE SINGLE
pee ekk aku na citer td. .da lupe plak. . *loading3. .
hah da ingat da. .
dapat jugak laa kn aku rase nikmat hidup single nie. .
sangat bahagie tp sekejap jee aku merasainye. .
pada tanggal 21december2011 aku gi overnite ngn kawan aku (sista syaza,burn and azhar. .)
kami hangOUT sampai ke M*****. .gempak seyhh. .
mase aku kat saner aku langsng ta answer call si die. .
aku takut giler kantoi ooo. .
tapi tu lahh kami da kenal lame kan si die pnye instinct sangat laaa kuat kan. .
mule2 si die mencari aku kat bangi pastu si die mencari kawan2 aku. .
sampaikan laa ade sorang kawan aku nie tolong si die dgn ta ikhlas. 
#tak nak tolong tak yah tolong. .tak yah na ungkit2 kat fb. .dosa taw buat mcm tuu. .
akhirnye aku answer jgak call si die. .
bile aku bgthu aku kat M*****. .hampir menangis si die. .
time tuu hanye ALLAH jee thu perasaan aku berbelah bahagi. .
antara kawan ataupun si die. .
mlm tuu jgak si die nekad nak dtng M***** amek aku. .
aku pikirkan si die main2 tp tepat pukul 4pagi ta silap aku si die sampai kat saner. .
YA ALLAH mase nak menghadap muke si die tuu aku rase na mati. .
mengigil aku kat situu. .
takut sangat2. .
bincang bincang bincang. .
akhirnye aku pilih die walaupun time tuu aku biarkan sista syaza dgn due orang membe aku. .
aku terpakse percayakan two boy tuu jage sista aku. .
aku terime segala rsiko sekirenye dorang pinggirkan aku. .
aku dah buat keputusan yang terbaik dalam hidup aku and aku ta kan patah balik ke belakang. .
tp tu lah kawan2 aku memahami aku tp ta rapat lg da mcm dulu. .(apa2 event da ta ajak aku lg da.)
tape laahh aku ta kesah korang ta nak ajak aku gi mane2 lg. .
jadi kawan classmate pun tape la. .
bagi aku nie laa pengorbanan yg besar aku buat demi si die. .
aku sayang sangat kat si die. .
memang luaran nmpak tak sayang tp dalam sudut hati tuu sayang sangat2 kot. .
si die laa insan yang sangat memahami perangai aku. .
sejahat mana pun kelakuan aku si die tetap jgak trime aku.  .
terimakasih si die. .haha. .(insan disebalik si die tuu adalah MUHAMADFADHLIMOHDNOOR)
DUGAAN datang bertimpe2 . .
aku pasrah dgn semue dugaan yang ENGKAU berikn padaku. .
aku thu ENGKAU ta kan berikan DUGAAN pada hambaMU yang ta kuat menghadapinye. .
aku terime dgn tangan terbuka dan aku mohon ENGKAU berikan laa jalan yang terbaik untuk hidup aku. .
aku dah berusaha sehabis daya,aku redha dengan ketentuan-MU. .
amin amin ya rabbalallamin. .:)
sincerely,







Saturday, December 17

Sunday, November 20



askum semue. .
wah3 tgok pic kat ats da thu kan apee bnde yg dieana na citer nie. .
pergghhh gempak giler citer nye. .
mcm nie citer nye. .
hahaha. .
segan laa plak na citer kan. .
waaa malu3. .
mcm nie citernye. .PADA SUATU HARI tgan dan aty nie tetbe plak gatal2 na chck muhamad fadhli
pnye fb (dlu laa dye i pnye.  .) tp now semue da msnah. .
waaa sdih woo na citer nie. .HIDUP ATY KERING. .
byak sebb yg mbuadkan i na single. .
i mmg syg kan dye sgt. .
giler u olls i ta syg dye relationshp kteorg 5thun 8bulan kot. .
agak pedih na lalui ary2 tnpe dye tp terpkse kot. .sampai bile i na tros pndam segale2 nye. .
mase i oritasi ary uh 3hari kot ta cntct i. .bapak laa pedih aty i na lalui nye. .
nasib baik ade bestie. .
chill suda. .
sampai mati i ingat taw NOLI LIYANA,MUHAMAD FADHLI PNYE. .
trime kasih ats segala nye. .
nothing i got since we want go on togethr. .
semoge bahgie with NOLI LIYANA or with other girl. .
i ta penah BERTEPUK SEBELAH TANGAN OKE. .
PIKIR BETOL2 APE YG U DA BUAD. .i da byk sabar. .
airmate i da kering untuk u thu ta?
i da GIVE UP. .
tepat2 5tahun 8bulan kite ptus. .
maaf segala kesalahan i selame nie. .
halalkan mkn minum i selame nie. .
hope u berjaya dalam hidup. .

Monday, November 14







sampai bile kah aku harus bersabar di atas segala dugaan yang menempuh diriku ini?
sampai bile kah di antara kite dua mempunyai halangan yg besar?
sampai bile kah kedinginan ini berakhir?
sampai bile kah derita ini harus kite tanggung?
antare kite mgkin sudah tidak ade keserasian lagi. .
apa yang harus aku buat supaya hati ini kembali ceria seperti dulu. .
aku rindu sangat saad dulu. .
aku tahu kite mmg ta kan dpt lgi seperti dulu. .
semue nye telah berubah. . 
aku redha dan pasrah mgkin ini da tibe masenye aku berjauhan dengan kau. .
aku akan doakan kau bhgie bersame si dia. .
selamat tinggal kenangan . .
selamat tinggal semue. . 
and now dia milik kamu. .
enough. .full stop.  !




Saturday, October 29







askum . .
mai ramai2 tgok gmba kat ats uh. .
perrgghhh agak cirit jgak laa kan kalau aq na beli tp insya allah bakal dpt. .
dont worry. .
menangis aq kalau dpt beli gune duit hasil titik peluh aq keje part time selama nie. .
hhheeeyyyyy tguu kau samsung galaxy tab ta lame lg kau bakal jdi pakwe aq. .
hahahahaha. . memang la agk besar kan tp tu lah na buad mcm ner aty da mule terpikat kan. .
payah kalau da berkenan nie. .
aq akn pasty samsung galaxy tab dalam genggamn aq. .
wahh bergye semngt aq. .
doa2 laa tercapai impian aq na dpt knnyee yee. .


Friday, September 2

hati yang tersentuh











Entah kenapa hari ini tiba-tiba terasa mahu bercakap soal hati. Orang kata cerita hati adalah subjektif. mungkin. tapi perkara yang subjektif itulah yang orang suka kan? Ini juga kisah mengenai dugaan hati. Manusia memang selalu kalah dengan dugaan, tidak kira besar atau kecilnya bentuk dugaan itu . ehh...dugaan juga perkara yang subjektif kan?..patutlah saya pun suka..hehe. 


Manusia cepat lupa bila segala-galanya ada di depan mata. cepat lupa diri.cepat lupa asal-usul. bila lupa asal-usul, lupa diri mula lah terjadi macam-macam, perangai pun pelik-pelik, hati yang dulu kuat juga mula goyang. 

Kalau dulu, susah-senang dihadapi bersama, tidak kiralah betapa berat pun dugaan dan betapa hebatnya rintangan , kerana hati masih kuat, perasaan masih kukuh, semuanya sanggup diharungi. Tapi bila saja nama dijulang, wang-ringgit dalam genggaman, hati mula goyah. 

kalau dulu ada dua keping hati bersatu mesra kini tidak lagi, hati yang satu lagi itu ditinggal dan tidak dipedulikan, bila nama sudah dijulang, dia lupa dan dia tinggalkan sekeping hati itu, sebab dia sudah mula melihat ada berkeping-keping lagi hati yang mudah untuk dicapai. hati yang lebih gebu untuk digenggam dan lebih lembut untuk dijamah. 

Itulah manusia yang lupa diri. hati manusia yang mudah goyang, kalah pada godaan wang ringgit dan nama yang dijulang.Mungkin kerana dia lupa, sekeping hati yang merah kerana cintanya itu pernah mengharungi pahit-getir bersama kini sedang berdarah dan menangis juga kerana cintanya yang goyah. 

Kepada hati yang melukai itu, ingatlah kisah gembira bersama hati gebu itu tidak selamanya berwarna-warni indah seperti pelangi, satu hari akan pudar juga warna ceria itu. Kepada hati yang dilukai itu, berhentilah dan jangan biarkan hati itu terus menangis, esok-lusa, cepat atau lambat, pasti ada hati baru yang lagi ranum mahu datang mengisi dan mengubati.

Monday, August 29

nurul faradieana sulaiman


askum kpd umat islam ..
emm pejam celik pejam celik da na raye kan..
ta sedar plak arinie adlah ari terakhir puase kan...
mcm ta cye laa...
dieana rase sekejap sgt mase uh berlalu..
walau ape2 pon..dieana na wish SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR & BATIN..
wish nie special taw utk family dieana yg tersyang,MUHD FADHLI MUHD NOOR,YANG ELYANA AZLYEZA RAZAK, n sahabat2 yg byk sush payah ngn dieana selama berade di KPTM..
haha..dieana syang korg sgt2..
tp kan dieana na duit raye bole?
lebih2 ckit taw...(cehh memilih laa plak dieana nie kan...gurau jee bhai..)
jom malam nie kite ramai msak rendg,kuah kacang,lemang, ketupat & sebgai nye laa..
oke laa penat laaa olak menaip nie ..
selamat bebuke puase umat islam..(mkn uh jgn lupe bace doa dlu oke...)
oke laa bye dieana na chow luu..(wah care ckp mcm ramai org  follow yee..huhu..)
askum..

Sunday, August 28

si perampas jahanam!!

askum..
aissyhh sakit plak aty aq nie kan tetibe tgok si perampas uh still close ngn ex-bestie aq...
mmg terbaik laa ko pmpuan..
kalo ta krane ko..aq ta kan jd mcm nie...
mmg hidup ko dunie akhirat ta aman bhai..
kpade sape2 yg ade bestie uh jage la aty2 jgn saMpai diramps disbbkan hasutan org lain..
pedih doo kalo korang dpat rase pee yg aq rase nie..
tp tape..aq sabar jee ape yg org na buad kat aq...
MAHA ESA uh adil kan..
tggu jelaa balasan nye yee...
trimekasih atas segala hasutan syaiton ko uh...
btw,i miss u so much ex-bestie ku yg tersayang..
aq pgg kate2 ko lg sampai skg..(walau berjuta kawan aq ade,aq tetap akn egat ko n ko lah satu2nya kawan sejati ko..ko jelah yg sentiase ade disisi aq disaat aq susah..)KATENYE..!

Thursday, August 25

askum...
peningnye kpale na create blog D(dieana) jd yg sempurne pon susahkan..tgok tuto org lgsg ta pham..
tension giler...na minx bantu kawan semue nyee kdekut ilmu..
thu laa kite nie baru jee na jinak2 blog nie kan..(mcm org kuno kan..:-( )..
sedih ohh ta thu na buad pee lg nie..
sape2 yg terbace post nie..tlg D bole?

Friday, August 12

sedih dgn pemohonan UITM

askum...
hai da lame dieana ta update blogkan..(sttment mcm selalu update n ramai follower nie..haha..tape,poyo ckit)..
amboi agak rjin yee dieana mlyn lppy pg2 yg indah nie..hax2..
busy laa ngn study yg smkin hari smkin serabotkan otak dieana nie..
baru2 nie dieana na dftar pmhonn UITM..ta lepas korg thu ta..reason sbb aq nie student lg..belom abis pre-dip lg pon..aduhh sakitnyee aty aq nie...
pastu membe aq ckp kiteorg salah beli nom pin BSN..kejm siot...
kat syarat2 uh ta de plak dye inform pape yang student pre-dip kene beli nom pin BSN yg lain..
n now dieana ta thu lg na buad pe..otak tbe2 blur doo...
yg ibu dieana nie plk ta dpt trime sekirenyee blja kat kolej..kate nye sijil ta bape na bgos laa..tp na buad mcm ner kalo da etu jee jalan tok smbg blja kn..
urmmm bukan senang tok jd senang di mase akn dtg..
banyak sangat dugaan yang kene tempoh...
tape la jnji MFMN(muhamad fadhli muhd noor) sentiase di sisi dieana and ibu ayah..
thnx ta henti2 bg semngat..i love u olls so much...haxhax...

Saturday, June 4

OMG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

aaaaaaaarrrrrrrrrrggggghhhhhhhhhhh..........
tnsion nye ade assgnmnt..
blur ta twu na buad ayt cam ner??da lme gler ta buad essay..
giler kekok dooo....
whos can help me??

Friday, June 3

DPAT BALIK UMAH KAT KOTA DMANSARA!!!

seronok nyee dpt blik uma arini...walaupon cume due ari bemlm jnji aq dpt balik..
huhuhuhu...cian roomte aq tepkse tidoo bilik kawn dye...
tape yee min ari ahad aq blik saner taw..
tjuan aq blik uma nie sbb aq na kuar ngn bie tersyng aq...
rindu giler doo kat dye...
ehh lupe plak aq rindu jgak kat fmily aq...
tp adk kmbr aq tade laa..mane laa pg due adk kesygn aq uhh yee..
rindu jgk kt dorg sbnrnye...
i miss u all so much..;p

Thursday, June 2

oitt new blog!!!!

HELLO GUYS...;P

Sye baru buad blog nie..hahaha...
cam kuno kan baru na buad...actually da lme da na buad cume ta bape na pndai luahnkn perasaan nie...
tp sekrg da ade kebranian ooo...huhuhu...
mcm best laa plak luahn kan perasaan nie...


~MenCuBe BenDa YanG BarU DaLam hiDuP~;D