fadieana

Saturday, March 24

20 amalan murahkan rezeki

 semoge kita semua dapat menjadikan amalan ini agar rezeki kita semua melimpah ruah. .
mesti awak2 semua tak sabar nak thu kan apa dia amalan2 tu. .
okay meyh sini dieana bgthu awak2 semua yee. .

  •  menyempatkan diri beribadah
  • memperbanyakkan istighfar
  • tinggalkan perbuatan dosa
  • sentiasa ingat ALLAH
  • berbakti dan mendoakan ibu bapa
  • berbuat baik dan menolong orang yang lemah
  • tunaikan hajat orang lain 
  • banyak selawat
  • buat kebajikan banyak-banyak 
  • berpagi-pagi ( melakukan aktiviti sebaik-baik selesai solat subuh berjemaah)
  • menjalinkan silaturrahim
  • melazimi kekal berwuduk
  • bersedekah
  • melazimi solat malam (solat sunat tahujud)
  • melazimi solat dhuha
  • bersyukur kepada ALLAH
  • mengamalkan zikir dan bacaan ayat al-quran
  • berdoa
  • bertawakal
  • berikhtiar sehabis mungkin
  • bertawakal ( dengan tawakal , seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan ALLAH )

#renung-renungkan :)

Friday, March 23

KAUM ADAM cepat baca :)

4 kategori lelaki akan ditarik ke NERAKA

pertama : ayahnya
 apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak2 perempuannya di dunia. Dia tidak diberikan
segala keperluan agama seperti mengajar solat , mengaji dan sebagainya. Dia membiarkan anak2 perempuannya tidak menutup aurat. selain itu, tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka ayahnya akan ditarik oleh anaknya ke neraka.


kedua : suaminya

apabila suaminya tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya bergaul bebas di mana sahaja, memperhiaskan diri bukan untuk suami tetapi untuk pandangan kaum adam yang bukan mahram apabila suaminya mendiamkan diri, walaupun dia seorang yang alim maka suaminya juga akan ditarik ke neraka.

keempat : anak lelaki

apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu tentang perihal kelakuan yang haram dari islam , maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak.. nanti anak lelakinya itu jugak akan ditarik masuk ke neraka.

maka kita renungkan betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat. maka kaum adam yang bergelar ayah / suami / abang / anak haruslah memainkan peranan mereka yang sebenar.


kawan dah bace sampai habiskan . .jadi, marilah kita semua renung-renungkan dan jadikan satu amalan yang mulia. kita sama-samalah berdoa agar kita semua dijauhkan dari azab api neraka. AMINNN. .:)


Saturday, March 10

terbaikkk wokkk


coming soon ianya ada dalam genggaman tgn ku. .
OMG tak sabarnye. .
just wait & see. .

Monday, March 5

happy birthday twin boys

assalamualaikum dan salam sejahtera. .

untuk pengetahuan semua. . #cehh macam nak buat pengumuman pernikahan. .hikhik. .
sebenarnye 3hb ari tuu birthday adik dieana yg twin tuu. .

this song for you twin boys ! !
HAPPY BIRTHDAY TO YOU
HAPPY BIRTHDAY TO YOU
HAPPY BIRTHDAY TO TWIN BOYS
HAPPY BIRTHDAY TO YOOOUUUUU. .

alaaa satu family just gi mkn je. .
walaupun serve kat situ tak oke tapi tape lah kenyang jugak perott kami semua. 
hahaha..nak tengok gamba tak?
sape nak tgok angkat kaki cepat. .
#hahaha. gurau2. .

tggu jap nak upload pict. .
 #sabar yee. .ingt sabar itu separuh dari iman . .


siakap masak 3rasa # tgok mcm sedap tapi takde rase



my mum # tengah pening kepala ayah tgh cari parking

pari bakar #macam dah hanguskan



kerang bakar




between to twin boys


comei gituu twin boys #muke masing2 tgh lapar kot. hikhik


my mum, adik ika and my dad



pari bakar,tomyam,siakap 3rasa dan kailan ikan masin

bahagie muka aku dapat mkn seafood
wauuu muka my dad sangat laa garang #soryy gelap cikit. .lighting masala


comei tak ?

ensem boy with kakak cute


heading to damansara


dah selesai sudah pertunjukan gamba. .
amacam mleleh tak air liur kamuu semua?
haha. .
p/s :: semoge panjang umor and murah rezeki. .
jangan kedekut2 lagi yee adik2 ku.  .
btw,semoge RESULT SPM next year GEMPAK oke. .



HAPPY BIRTHDAY TWIN BOYS




Friday, March 2

IDAMAN HATI

Assalamualaikum dan salam sejahtera. .
hari ini hari yang memeningkan kepala. .ta thu laa sebab pee. 
mungkin nak demam dah kot. .
argghhh please laa namao demam. .#final exam coming soon
actually dieana saje nak share ngn korang yg dieana dah lame idamkan gdget nie. .
pergghh best kot leh main game tuu. 
dieana memang suke giler main game. .
kalau tak dapat main game bole buat kepala dieana stress kot. .
ye arr cube korang pikir balik macam mane care nak hilang kan stress kalau tak ngn care mcm tuu. .
betol tak?betol ke tidak? tidak ke betol?hahahaha. .
#saving duit. .yelah sesetgh orgkan suke release tension dgn buat sesuatu yg mbazirkan duit. .
#cehhh bajet. .haha. .suke hati aku laa minat aku kan. .ade aku kesah kalau kau tak suke. .
cube korang teke bende pee yg aku idamkan sangat tuu. .
cepatt teke. . #aiiipppp namao malas2. .

dah tibe mase nye untuk korang ketahui IDAMAN HATI dieana. .
1...2....3....
ttaaaaaaaaaaaaaarrrrrrrraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. .


PSP

memang aku tergoda sangat ngn bnde nie. .
sebelom nie aku just main game kat fhone, ps2 and gameboy. .
teringin giler nak main game kat PSP. .
walaupun bnde nie dah lame tapi ade aku kesah kee oiii. .
yang terbaru PSP VITA. .
OMG. .tak dapat dibayangkan kalau ianya jadi milik aku. 
sungguh indah gituu. 


Thursday, March 1

final exam
assalamualaikum dan salam sejahtera. .
sekarang nie dieana tengah cuti STUDY WEEK. .
OMG ! ! sekejap je nak abes dah sem1 kan. 
alamat nye makin tambah tua aku nie. .
hahaha. .
2april nie genap umor aku 19tahun. .
#saje inform supaye korang da leh prepair adiah tuk aku. .hahah. .gurau !
okay continous balik ngn tajuk kite tuu ehh. .
waa banyak kot dugaan untuk aku sem1 kali nie. 
seriusly aku memang tension kot. .
dengan masalh peribadi nye termasuk lah dengan lecturer yg langsung tak amek kisah pasal student nye. .
duk mgajar pun tak ikhlas. .
ta thu nak cakap mcam ner lg. .
biarlah itu antara dia ngn ALLAH. .
#that rite ?
walau pape pun aku hanye mampu berdoa semoge MAHA ESA permudahkan segala urusan kau. .
aku dah berusaha cuma tinggal lagi nak bertawakal jee. .

#ibuayah kakak akan lakukan yang terbaik untuk ibuayah. .iloveBOTHOFYOU. .

DEKAN ! ! !

#lepas tension jap WEBCAM. .haha. .